misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sznycelki cielęce z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Można podawać z zieloną sałatą....

Sznycelki cielęce z pomidorami

Składniki:

Sznycelki cielęce z pomidorami

 

  • 8 sznycelków cielęcych (ok. 1kg)
  • 1/4 filiżanki mąki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 40 g masła
  • 200g szynki
  • 24 małe świeże listki bazylii
  • 16 cienkich plastrów sera szwajcarskiego
  • 150g pomidorków sherry, pokrojonych na połówki
  • 150g żółtych małych pomidorków, pokrojonych na połówki

 

Sposób przygotowania:

Sznycelki cielęce z pomidorami
Obtocz cielęcinę w mące; otrząśnij z nadmiaru mąki. Rozgrzej połowę oleju i połowę masła na dużej, grubej patelni; usmaż połowę cielęciny tak, aby z dwóch stron zrobiła się brązowa. Powtórz to samo z pozostałą ilością oliwy, masła i cielęciny.
Na wierzchu połowy sznycelków połóż szynkę, bazylię i ser.
Dookoła cielęciny, na patelni, ułóż połówki pomidorów; przykryj patelnię i duś na małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Przykryj rączkę patelni folia aluminiową, wstaw patelnię pod gorący grill. Zrób to samo z drugą połową cielęciny.
Można podawać z zieloną sałatą.