Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Sznycelki drobiowe w serowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniałe danie na niedzielny obiad

Sznycelki drobiowe w serowej panierce

Składniki:

Sznycelki drobiowe w serowej panierce

 

  • 4 sznycle drobiowe
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 50 ml wina białego półwytrawnego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Sznycelki drobiowe w serowej panierce
Sznycle po umyciu starannie osuszamy w ręczniku papierowym, lekko zbijamy dłonią i nacieramy pieprzem i solą. Zalewamy winem i pozostawiamy na 1 godz. Na talerzyki wsypujemy mąkę, wbijamy jajka rozbełtane z mlekiem, w następnym talerzu bułkę tartą mieszamy z parmezanem i dodajemy przyprawy. Sznycle obtaczamy po kolei w mące, jajku, bułce tartej. Olej rozgrzewamy na patelni ale nie zbyt mocno. Układamy sznycle i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami przybranymi zieleniną i dowolną surówką. SMACZNEGO