Sposób przygotowania:
Sznycle cielęce zapiekane z serem
Plastry cielęciny umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą i papryką, rozklepać tłuczkiem i zrumienić na specjalnej patelni do smażenia bez tłuszczu. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do płaskiego rondla z teflonowym dnem. Dodać umyty i drobno pokrojony seler, podlać rosołem i chwilą pod-dusić. Następnie dołożyć pomidory pokrojone w ćwiartki, posypać tymiankiem, dusić na wolnym ogniu bez przykrycia około 20 minut. Miękkie warzywa przetrzeć przez sito, wymieszać z posiekaną bazylią, roztartym z solą czosnkiem i równomiernie rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Na warzywach ułożyć wcześniej zrumienione sznycle, następnie położyć na każdym plaster szynki i sera. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 225°C i piec 15 minut.