Misiowe Puszyści

Misiowe Puszyści

Kucharz
[Przepisów: 24]

Sznycle cielęce zapiekane z serem

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Plastry cielęciny umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą i papryką, rozklepać

Sznycle cielęce zapiekane z serem

Składniki:

Sznycle cielęce zapiekane z serem

 

  • 4 plastry (po 10 dag każdy) cielęciny bez kości
  • po 4 plastry chudej szynki i żółtego sera
  • 3-4 pomidory
  • 2 cebule
  • seler naciowy
  • łyżeczka suszonej lub 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • tymianek
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki bardzo esencjonalnego rosołu z kostki
  • łyżka oliwy
  • ostra papryka
  • sól

Sposób przygotowania:

Sznycle cielęce zapiekane z serem
Plastry cielęciny umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą i papryką, rozklepać tłuczkiem i zrumienić na specjalnej patelni do smażenia bez tłuszczu. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do płaskiego rondla z teflonowym dnem. Dodać umyty i drobno pokrojony seler, podlać rosołem i chwilą pod-dusić. Następnie dołożyć pomidory pokrojone w ćwiartki, posypać tymiankiem, dusić na wolnym ogniu bez przykrycia około 20 minut. Miękkie warzywa przetrzeć przez sito, wymieszać z posiekaną bazylią, roztartym z solą czosnkiem i równomiernie rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Na warzywach ułożyć wcześniej zrumienione sznycle, następnie położyć na każdym plaster szynki i sera. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 225°C i piec 15 minut.