misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sznycle z indyka z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso pokroić na paski grubości 1 cm. Duże grzyby przekroić na pół. Imbir .....

Sznycle z indyka z ananasem

Składniki:

Sznycle z indyka z ananasem

 

  • sznycle indycze 500 g
  • grzyby szitake 120 g
  • imbir korzeń (2 cm)
  • sos sojowy 8 łyzek
  • sok cytrynowy 2 łyzki
  • ananas 1/2 szt
  • olej sojowy 2 łyzki
  • kiełki fasoli Mung 300 g
  • szczypiorek pęczek
  • sól
  • pieprz
  • chili

Sposób przygotowania:

Sznycle z indyka z ananasem
Mięso indyka i grzyby umyć i osuszyć. Mięso pokroić na paski grubości 1 cm. Duże grzyby przekroić na pół. Imbir pokroić na bardzo drobną kostkę i zmieszać z 4 łyżkami sosu sojowego, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i niewielką ilością chili. Mięso i grzyby polać marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Ananasa obrać, pokroić w plasterki grubości palca i usunąć wewnętrzny głąb. Plastry podzielić na kawałki. Olej podgrzać w dużej patelni. Odsączone mięso i grzyby obsmażyć z każdej strony, potem dodać kawałki ananasa. Kiełki umyć i odsączyć. Wrzucić na patelnię i dusić, ciągle mieszając, przez kilka minut. Sznycle jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i resztą sosu sojowego. Szczypiorek umyć, otrząsnąć i drobno posiekać. Przed podaniem dodać do potrawy.