LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Sznycle z serkiem i kapustą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sznycle drobiowe z serkiem i kapustą serwowane z ziemniaczkami posypanymi koperkiem - propozycja smacznego obiadu..

Sznycle z serkiem i kapustą

Składniki:

Sznycle z serkiem i kapustą

 

  • 3/4 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • mąka do panierowania
  • sol, pieprz
  • olej do smażenia

 

  • na sos orzechowy:

 

 

  • na kapustę:

 

  • 20 dag czerwonej poszatkowanej kapusty
  • 10 dag winogron zielonych
  • sok z cytryny
  • cukier, sol, pieprz, posiekany koperek, olej

 

 

Sposób przygotowania:

Sznycle z serkiem i kapustą
Cebule obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego, wymieszaj z jajkiem. Przypraw do smaku. Formuj kotlety , obtaczaj kazdy w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do naczynia zaroodpornego. Orzechy rozdrobnij tluczkiem, wymieszaj z serkiem, przypraw sola i pieprzem. Po lyzce serka nakladaj na kazdego kotleta , zapiekaj 30 minut w piekarniku nagrzanym na funkcji grill.Kapuste polej wrzatkiem na sicie. Osaczona z wody przesmaz na lyzce oleju razem z pokrojonymi winogronami. Przykryj ja i dus ok.10 minut. Skrop sokiem z cytryny, dodaj szczypte soli, pieprzu i cukru. Wymieszaj,p rzeloz na polmisek, posyp koperkiem , na niej uloz kotlety, posyp posiekanymi orzechami. Podawaj z ziemniakami z wody posypane koperkiem.