Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sznycle z żółciaka siarkowego

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

te sznycelki smakowały jakby były przygotowane z mięsa kurczaka! delikatne i soczyste!

Sznycle z żółciaka siarkowego

Składniki:

Sznycle z żółciaka siarkowego

 

  • 1 kg żółciaka siarkowego
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mleka albo słodkiej śmietanki
  • 1 czubata łyżka przyprawy typu vegeta
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1,5 szkl. bułki tartej
  • 3-4 łyżki ziarenek sezamu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sznycle z żółciaka siarkowego
Żółciaka oczyścić, umyć, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. W garnku zagotować 1-2 l wody, na wrzątek wrzucić grzyby i gotować bez przykrycia ok. 5-10 min.. Żółciak ma charakterystyczny, lekko siarkowy zapach więc co wrażliwszym polecam otworzyć okno :-)
Obgotowane grzyby osączyć, wystudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, vegetą i pieprzem. Plastry grzyba panierować w jajku a następnie w bułce tartej z sezamem i kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć z obu stron na złoto - tak jak tradycyjne kotlety z kurczaka albo schabu. Podawać na gorąco albo jako zimną przekąskę - z dodatkiem surówki.
Zbieramy tylko młode, soczyste owocniki bo stare są twarde i łykowate!