SUPERPRZEPIS

Jaglana tarta z zielonymi szparagami

  • 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Jaglana tarta z zielonymi szparagami Więcej zdjęć (5)

Nietuzinkowy sposób na tartę z zielonymi szparagami

Składniki:

Jaglana tarta z zielonymi szparagami

 

Sposób przygotowania:

Jaglana tarta z zielonymi szparagami
Marchew myjemy, gotujemy około 20 minut (aby była lekko twarda), obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw. Plasterkami marchwi wykładamy spód i boki formy do tarty wysmarowanej margaryną. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy. Odcinamy końcówki szparagów i przecinamy je na pół. Do miękkości gotujemy końcówki szparagów w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoto na łyżce margaryny. Miksujemy dokładnie z ugotowanymi końcówkami szparagów. Końcówki szparagów z przesmażoną cebulą dodajemy do zmiksowanej kaszy wraz z dwoma jajkami i ziołami prowansalskimi, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Główki szparagów obgotowujemy 2-3 minuty w tej samej wodzie, w której gotowaliśmy końcówki, osuszamy, kładziemy na masę jaglaną. Do śmietany dodajemy pozostałe jajko, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wlewamy w przestrzenie między szparagami, przybieramy plasterkami pomidorków cherry. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni. Posypujemy serem gruyerre i zapiekamy jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Jaglana tarta z zielonymi szparagami
Odcinamy końcówki szparagów i przecinamy je na pół. Do miękkości gotujemy końcówki szparagów w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoto na łyżce margaryny. Miksujemy dokładnie z ugotowanymi końcówkami szparagów.
Jaglana tarta z zielonymi szparagami
Końcówki szparagów z przesmażoną cebulą dodajemy do zmiksowanej kaszy wraz z dwoma jajkami i ziołami prowansalskimi, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Jaglana tarta z zielonymi szparagami
Wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.
Jaglana tarta z zielonymi szparagami
Do śmietany dodajemy pozostałe jajko, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wlewamy w przestrzenie między szparagami, przybieramy plasterkami pomidorków cherry.