SUPERPRZEPIS

Udka wyluzowane ze szparagami

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Udka wyluzowane ze szparagami

Udka, które mojej rodzinie bardzo smakowały. Mięso jest soczyste za sprawą octu winnego, który dodaję do marynaty. Szparagi idealnie się komponują z nimi.

Składniki:

Udka wyluzowane ze szparagami

 

 

  • marynata:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

Udka wyluzowane ze szparagami

ETAP 1:

Udka wyluzowane ze szparagami
Udka z kurczaka pozbawione kości zamarynowane

Udka z kurczaka nacinam nożem, wyjmuję kości i kostki. Przekładam do miski dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, majeranek, sól, ocet winny, olej. Zostawiam przykryte na noc w lodówce.

ETAP 2:

Udka wyluzowane ze szparagami
Szparagi białe obrane i zielone ugotowane aldente

Szparagi białe najpierw obieram, odcinam końce i gotuję aldente w osolonej wodzie. Po pięciu minutach dodaję zielone szparagi i gotuję dalej pięć minut.

ETAP 3:

Udka wyluzowane ze szparagami
Szparaga biala i zielone ułożone na udku

Na każdym kawałku udka układa po dwie szparagi zielone i jedną białą.

ETAP 4:

Udka wyluzowane ze szparagami
Udka zwinięte w rulon i związane nitką grubą

Udka związuję nitką grubą. Smażę na wolnym ogniu na maśle klarowanym około 45 minut. Przed podaniem usuwam nitki.