Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Szparagi w winnym sosie z estragonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szparagi są lepsze ze świeżym estragonem.

Szparagi w winnym sosie z estragonem

Składniki:

Szparagi w winnym sosie z estragonem

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w winnym sosie z estragonem
Umyte szparagi oskrobać, związać w pęczki i ustawić czubkami do góry w garnku z wrzącą osoloną wodą z odrobiną cukru. Gotować około 15-20 minut, odcedzić. Wino zagotować z estragonem, masło stopić. Żółtko ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy zgęstnieje stopniowo dodawać po łyżce przestudzone wino i masło, ciągle ubijając. Następnie zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Szparagi ułożyć na półmisku, sos podać w sosjerce.