Sposób przygotowania:
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i ziemniakami
Gotujemy jajka na twardo. Studzimy i obieramy, po czym kroimy w małą kosteczkę, dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz,ocet, mieszamy i odstawiamy.
Szparagi obieramy, białe po całości a zielone na końcach. Odcinamy końcówki, gdyż są one bardzo zdrewniałe. Gotujemy wodę na szparagi z solą, cytryną i masłem.
W między czasie wstaw młode ziemniaki, gdy będą w połowie miękkie, wrzuć szparagi do wrzącej wody, najpierw białe na 6-7 minut, a potem zielone na kolejne 5-6 minut. Po tym czasie powinny już być dobre. Dla pewności przekrój jednego i jak jest miękki, zakończ gotowanie.
Do odcedzonych ziemniaków dodaj koperek. Na talerz kolejno wykładaj ziemniaki, szparagi, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej łyżką klarowanego masła. Szczypiorkiem posyp sos jajeczny. Smacznego.
Szparagi obieramy, białe po całości a zielone na końcach. Odcinamy końcówki, gdyż są one bardzo zdrewniałe. Gotujemy wodę na szparagi z solą, cytryną i masłem.
W między czasie wstaw młode ziemniaki, gdy będą w połowie miękkie, wrzuć szparagi do wrzącej wody, najpierw białe na 6-7 minut, a potem zielone na kolejne 5-6 minut. Po tym czasie powinny już być dobre. Dla pewności przekrój jednego i jak jest miękki, zakończ gotowanie.
Do odcedzonych ziemniaków dodaj koperek. Na talerz kolejno wykładaj ziemniaki, szparagi, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej łyżką klarowanego masła. Szczypiorkiem posyp sos jajeczny. Smacznego.
Dinah
Pasje Jolki
Świetnie komponuje się z szynką i do mięsa pieczonego w całości, albo do schabowego. Palce lizać.