Sposób przygotowania:
Szparagi z wędzoną kaczką i jajkiem poszetowym
Szparagi myjemy , odcinamy lub odłamujemy około 3 cm twardych łodyg. Obieramy ze skóry tak by nie uszkodzić górnych części. Gotujemy (najlepiej na stojąco) w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła przez około 10 min lub do momentu gdy będą miękkie. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
Czas na sos. Musztardę łączymy z majonezem ,jogurtem , miodem ,jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystko na jednolity sosik. Liście botwinki i szpinaku myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu pokrojoną w plastry pierś kaczą , liście botwiny i szpinaku oraz szparagi.
Zagotowujemy wodę z solą i octem. Około 0,5 l wody z łyżką octu. Gdy się zacznie gotować , zmniejszamy nieco ogień , łyżką robimy mały wir i w jego centrum wbijamy delikatnie jajko. Mieszamy delikatnie aby białko otuliło żółtko. Gotujemy 2/3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy w centrum talerza. Polewamy całość sosem.
Czas na sos. Musztardę łączymy z majonezem ,jogurtem , miodem ,jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystko na jednolity sosik. Liście botwinki i szpinaku myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu pokrojoną w plastry pierś kaczą , liście botwiny i szpinaku oraz szparagi.
Zagotowujemy wodę z solą i octem. Około 0,5 l wody z łyżką octu. Gdy się zacznie gotować , zmniejszamy nieco ogień , łyżką robimy mały wir i w jego centrum wbijamy delikatnie jajko. Mieszamy delikatnie aby białko otuliło żółtko. Gotujemy 2/3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy w centrum talerza. Polewamy całość sosem.