Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Szparagowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zapiekanka na bardzo smacznych szparagach

Szparagowa zapiekanka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szparagowa zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Szparagowa zapiekanka
Jajka zagotowujemy na twardo i obieramy ze skorupki. Zagotowujemy ziemniaki pokrojone w plastry do miękkości. Gotujemy obrane szparagi 17 minut w gorącej wodzie z łyżeczką cukru i soli. Szparagi kroimy wzdłuż w plastry i układamy na dnie formy do zapiekania szczelną warstwę (Szparagi można też ugotować pokrojone). Kiełbaskę kroimy w plastry. Połowę z nich układamy na szparagach. Blenderyjemy piure, z 2 łyżkami śmietany, oregano oraz jajkami. Uzyskaną masą smarujemy zawartość blaszki. Układamy pozostałą kiełbaskę. Przykrywamy plastrami ziemniaków. Polewamy śmietaną i układamy ser żółty.

Pieczemy 20 minut w temp 180 stopni.
Szparagowa zapiekanka
Gotujemy pokrojone na plastry (każdy na pół) szparagi.
Szparagowa zapiekanka
Blenderujemy piure jajka i oregano wraz ze śmietaną
Szparagowa zapiekanka
Nakładamy kiełbaskę masę jajeczną ponownie kiełbaskę oraz plasterki ziemniaków