eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szpikowana karkówka Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna duszona karkówka,inna niż zwykle.

Szpikowana karkówka Eli

Składniki:

Szpikowana karkówka Eli

 

  • 1 kg chudej karkówki
  • 1 główka czosnku
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Szpikowana karkówka Eli
Mięso umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.W mięsie zrobić nożem nacięcia.Czosnek pokroić (3 ząbki zostawić do sosu)w dość grube plasterki,boczek w słupki.Do każdego otworu w mięsie włożyć boczek i czosnek.Cebulę drobno posiekać,odłożony czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju.Do obsmażonego mięsa dodać cebulę,czosnek,kostkę mięsną,przyprawę do grilla,paprykę,sól,pieprz do smaku i jeszcze chwilę smażyć.Mięso podlać wodą i dusić do miękkości.Miękkie mięso wyjąć i pokroić w plastry.Mąke wymieszać z 1/2 szklanki wody,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!

Ja podałam z kluskami z zieloną cebulką,kluskami z prażoną cebulką(przepisy na kluski w mojej galerii) i mizerią