SUPERPRZEPIS

Szpinakowo- makrelowe pierożki

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Szpinakowo- makrelowe pierożki

Pierożki (paszteciki) powstają bardzo szybko, więc możemy je przygotować nawet przy gościach. Do posypanie możemy także użyć łuskanego słonecznika, czy startego sera żółtego.

Składniki:

Szpinakowo- makrelowe pierożki

 

  • Składniki:
  • 1 duże pakowanie gotowego ciasta francuskiego (XXL),
  • 1 makrela (średniej wielkości),
  • około 150 gram mrożonego szpinaku,
  • 3-4 sztuki (plasterki) suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 mała cebula,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • jajko do smarowania pierogów,
  • czarny i jasny sezam do posypania,
  • olej do przysmażenia szpinaku

Sposób przygotowania:

Szpinakowo- makrelowe pierożki

ETAP 1

Szpinakowo- makrelowe pierożki
szpinak przysmażmy na patelni z cebulką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej szpinak. Gdy ten się rozpuści doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Chwilkę przysmażamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

ETAP 2

Szpinakowo- makrelowe pierożki
Makrelę obieramy z ości i skóry, Rozdrabniamy

Między czasie makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości. Delikatnie rozrywamy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w paseczki.

ETAP 3

Szpinakowo- makrelowe pierożki
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wychodzi około 16 sztuk.

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wychodzi około 16 sztuk.

ETAP 4

Szpinakowo- makrelowe pierożki
na każdy kwadrat wykładamy składniki nadzienia

Na każdym kwadracie układamy ok 3/4 łyżki szpinaku, kawałek makreli i paseczek pomidora. Tak przygotowane kwadraty zawijamy, formując rożki. Brzegi ciasta dociskamy widelcem.

ETAP 5

Szpinakowo- makrelowe pierożki
Pierożki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem

Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Połowę pierożków posypujemy jasnym, a połowę czarnym sezamem.
Pierogi pieczemy około 15 minut w 200˚C.