Sposób przygotowania:
Szpinakowo- makrelowe pierożkiETAP 1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej szpinak. Gdy ten się rozpuści doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Chwilkę przysmażamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
ETAP 2
Między czasie makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości. Delikatnie rozrywamy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w paseczki.
ETAP 3
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wychodzi około 16 sztuk.
ETAP 4
Na każdym kwadracie układamy ok 3/4 łyżki szpinaku, kawałek makreli i paseczek pomidora. Tak przygotowane kwadraty zawijamy, formując rożki. Brzegi ciasta dociskamy widelcem.
ETAP 5
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Połowę pierożków posypujemy jasnym, a połowę czarnym sezamem.
Pierogi pieczemy około 15 minut w 200˚C.
marcinka