Renia (Kot w kuchni)

Renia (Kot w kuchni)

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 23]

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Filety z dorsza zapiekane pod rozmarynową panierką podany na szpinaku z serkiem mascarpone oraz młodymi ziemniaczkami.

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem

Składniki:

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem

Marynata

PANIERKA

SZPINAK

 

  • filet z dorsza 2-3 szt
  • ziemniaki wg uznania

Sposób przygotowania:

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem

Marynowanie

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem
Dorsza podziel na kawałki. Przygotuj marynate z oleju z dodatkiem soku z cytryny, czosnku, pieprzu i soli. Zamarynuj i odłóż na 30 min.

Dorsza podziel na kawałki. Przygotuj marynatę z oleju z dodatkiem soku z cytryny, czosnku, pieprzu i soli. Zamarynuj i odłóż na 30 min.

Panierka

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem
Połącz bułkę tartą z parmezanem (może być żółty ser), płatkami masła, rozmarynem, dopraw pieprzem i solą

Połącz bułkę tartą z parmezanem (może być żółty ser), płatkami masła, rozmarynem, dopraw pieprzem i solą

Pieczenie

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem
Formę wysmaruj olejem, połóż filety z dorsza.

Formę wysmaruj olejem, połóż filety z dorsza. Panierką wyłóż na kawałki ryby. Piecz przez 25 min w temp. 180 st. C.

ETAP 4:

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem
Opakowanie świeżego szpinaku podsmażyć

Opakowanie świeżego szpinaku (można trochę rozdrobnić), podsmażyć z dodatkiem oliwy, dodać serek mascarpone, czosnek oraz pieprz i sól. Chwilę dusić.

Podanie

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem
Szpinak wyłożyć na talerz, na nim rybę. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Szpinak wyłożyć na talerz, na nim rybę. Podawać z gotowanymi ziemniakami.