Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Szpinak z ryzem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To w sumie prawie takie jak risotto bo ma soczysta konsystencje i bardzo zdrowe.

Szpinak z ryzem

Składniki:

Szpinak z ryzem

 

  • 1 kg szpinaku
  • 1-2 duze cebule
  • 2 zielone cebulki lub szczypior
  • ok, 400 gram ryzu
  • 5-6 lyzek oliwy z oliwek
  • sok z 1cytryny
  • 1-2 zabki czosnku zmielone
  • peczek koperku posiekany
  • solo, pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak z ryzem
Szpinak myjemy i odcinamy korzonki , dobrze pluczemy i parzymy we wrzacej wodzie, odstawiamy do ostygniecia. Nastepnie kroimy i odciskamy troche soku.Rozgrzewamy oliwe, wrzucamy cebulki, szklimy, dodajemy szpinak, mieszamy i dusimy. Dodajemy przyprawy, czosnek, koperek i podlewamy 2 szklankami wody. Gdy bedzie prawie miekki dodajemy ryz i znow p[odlewamy 2 szklankami wody. Ciagle mieszamy aby sie nie przypalil.Cytryne mozemy dodac w trakcie gotowania razem z przyprawami lub jak ktos nie lubi dOPRAWIC NA TALERZU.gOTUJEMY NA MALYM OGNIU POD PRZYKRYWKA.Potrawa jest gotowa gdy ryz zmieknie. Podajemy polane cytryna i oliwa. SmacznegoMala ciekawostka jak danie wyjdzie za bardzo slone wlejcie troche mleka i podgotujcie

Tagi:

ryż szpinak