reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Szpinakowe knedelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kto nie lubi szpinaku, niech wypróbuje ten przepis- nie czuć szpinaku. Kto zaś lubi niech spróbuje koniecznie.

Szpinakowe knedelki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowe knedelki

 

  • Składniki:
  • 4 kromki chleba - u nas orkiszowy
  • 150g chleba tartego ( bułka tarta)
  • 100g seta topionego
  • 3 duże jajka lub 4 małe
  • 150g szpinaku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczki pieprzu mielonego
  • szklanka rosołu/ bulionu.

Sposób przygotowania:

Szpinakowe knedelki
Szpinak dokładnie myjemy i obgotowujemy. Wystudzony szatkujemy ale nie za drobno. Kromki chleba kroimy na kosteczkę i obsuszamy na łyżce masła tak jak grzanki. Studzimy. Rosół wlewamy do mielonego chleba, mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę i dodajemy rozdrobniony setek topiony. Potem kolejno dodajemy resztę składników a na samym końcu grzanki. Formujemy knedelki i wkładamy porcjami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 10 minut. Podaję z sosem pieczarkowym lub ciepłym czosnkowym.
Szpinakowe knedelki
Jajko i serek trzeba dokładnie utrzeć inaczej knedle będą się słabo lepić
Szpinakowe knedelki
Knedle formuję rękoma moczonymi w zimnej wodzie i gotuję partiami