Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaczane knedle z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Knedle ziemniaczane nadziewane serem z dodatkiem cynamonu, podane z miodem i pestkami granatu to wyśmienite danie na słodko.

Ziemniaczane knedle z serem

Składniki:

Ziemniaczane knedle z serem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane knedle z serem

ETAP 1:

Ziemniaczane knedle z serem
Do miski z serem dodać pozostałe składniki.

Ser twarogowy włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jajko, cynamon i cukier, wymieszać.

ETAP 2:

Ziemniaczane knedle z serem
Do mąki dodać zmiażdżone ziemniaki i jajko.

Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce, połączyć z mąką, dodać jajko.

ETAP 3:

Ziemniaczane knedle z serem
Przygotowane ciasto podzielić na porcje.

Szybko zagnieść ciasto, uformować wałki na posypanej mąką desce, pokroić na kawałki.

ETAP 4:

Ziemniaczane knedle z serem
Na rozpłaszczony placuszek z ciasta włozyć nadzienie z sera.

Każdy kawałek rozpłaszczyć i ułożyć porcję sera z cynamonem.

ETAP 5:

Ziemniaczane knedle z serem

Dokładnie zlepić i uformować knedle.

ETAP 6:

Ziemniaczane knedle z serem

Wodę w garnku zagotować, osolić, stopniowo wkładać knedle i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać polane miodem lub syropem klonowym i posypane pestkami granatu.