mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Szpinakowe naleśniki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Naleśniki zdrowe, mocno zielone i pełne witamin. Z dodatkiem kaszy, rukoli i szpinaku.Wiosna w pełni i na talerzu.

Szpinakowe naleśniki

Składniki:

Szpinakowe naleśniki

 

  • ciasto:

 

 

 

 

  • 1 łyżka oliwy

 

 

 

 

  • farsz:

 

 

 

 

 

  • 1 łyżka oleju

 

  • 1 garść rukoli

 

  • 10 pomidorków koktajlowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe naleśniki

ciasto naleśnikowe zrobione ze szpinakiem zmiksowanym

Szpinakowe naleśniki

Do wysokiego pojemnika przesiewam mąkę, dodaję szpinak umyty dokładnie i pokrojony, jajka, sól, oliwę, mleko. Miksuję całość blenderem na gładką masę. Odstawiam na 30 minut do lodówki.

szpinak na farsz podsmażony z serem feta pokruszonym

Szpinakowe naleśniki
szpinak na farsz podsmażony z pokruszonym serem feta

Szpinak dokładnie płucze kilka razy. Odcinam korzenie i osączam z wody. Kroję na mniejsze kawałki i przesmażam na patelni na odrobinie oleju. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam solą, pieprzem. Szpinak puści wodę, więc ją odlewam i dodaję pokruszony ser.

Naleśniki usmażone na patelni gotowe do układania nadzienia na nich

Szpinakowe naleśniki
Naleśniki usmażone na patelni gotowe do układania na nich nadzienia

Naleśniki smażę na patelni, którą spryskuję delikatnie oliwą.

Farsz ze szpinaku kaszy kuskus i rukoli ułożony na szpinaku

Szpinakowe naleśniki

Kaszę przelewam zimą wodą, przekładam do miski i zalewam 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiam na 15 minut. Na usmażonych naleśnikach, układam rukolę, kaszę, farsz szpinakowy i zwijam. Pomidorki koktajlowe kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni. Naleśniki podaję z pomidorami.