Sposób przygotowania:
Szponder w sosie chrzanowym
Obrać i umyć warzywa. Pokroić na kawałki i opiec na suchej patelni ( cebule kłaść bez obierania ) Przełożyć do garnka obok mięsa . Dodać przyprawy. Zalać wodą. Wlać 1 łyżkę maggi w płynie. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze ok. 45 minut( gdyby płyn za mocno odparowywał to uzupełniać dolewając wrzącej wody). Wyjąć mięso i warzywa , bulion przecedzić *,**. Jeśli domownikom brzydzą się tłuszczyki to można mięso obrać z tłuszczu, usunąć kości , chrząstki i przerosty. Rozpuścić w małym garnuszku masło. Wsypać na nie mąkę . Zamieszać. Rozprowadzić 1/2 szklanki chłodnego wywaru i śmietanką . Włożyć chrzan. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku odrobiną cukru. Mięso włożyć w sos i podgrzać. *Resztę wywaru zużyć do zrobienia jakiejś zupy. **Z warzyw z zupy można zrobić sałatkę ( marchew, seler i pietruszka + dodatki). ***Marchew z zupy można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem). **** Można podawać z ziemniakami i jarzynką- surówką, lub trochę tak jak sztukamięs tzn.- ugotowane mięsko, osobno sos w miseczce , jarzynka np. pokrojona marchewka z wywaru i pieczywo ( w sosie moczymy pieczywo i mięso , lub polewamy nim).