Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szponder rumiany ( duszony )

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kupiłam ostatnio 2,5 kg kawał szpondra wołowego bo denerwuje mnie , że jak potrzebuje wołowiny do zupy to akurat w moim mięsnym nie ma

Szponder rumiany ( duszony ) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szponder rumiany ( duszony )

 

 

Sposób przygotowania:

Szponder rumiany ( duszony )
Mięso umyć. Bardzo ostrym nożem poodcinać błony z jednej i drugiej strony mięsa . Natrzeć mięso szczyptą mielonego pieprzu i miałkim cukrem. Zostawić na pół godziny. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać w rondlu masło i obsmażyć na nim mięso - ma się obrumienić . Dorzucić cebulę i smażyć obok mięsa na złoto. Zalać wodą. Dołożyć listek , ziele angielskie, pieprz ziarnisty, goździki .Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin aż mięso będzie miękkie ( przy uchylonej lekko pokrywce). Wyjąć mięso a sos przetrzeć lub zmiksować. Doprawić do smaku octem winnym i solą . * odkrojone błony można dołożyć do porcji kości wołowych i wygotować z tego wywar na zupę ** specjalnie daję tak dużo wody by spokojnie odparowywała w czasie duszenia *** niestety z wołowiną bywa tak , że czasem kupujmy apotem okazuje się, że był to wół i żeby nie wiem jak go dusić pozostaje twardy ( tym razem udało mi sie tego uniknąć) . Nie wpadajmy w panikę - proponuję jeśli po 2 godzinach duszenia wołowina nadal jest twarda wyjąć ją - sos doprawić , a wołowinę albo bardzo drobno usiekać , albo rozdrobnić w maszynce , Robocie kuchennym , Rozdrabniaczu i tą masę mięsną dodać do sosu . Będziemy mieć fantastyczny gesty sos mięsny ( do tego ziemniaki lub makaron i surówka i starczy za cały obiad ).
Szponder rumiany ( duszony )
Szponder trzeba przygotowac do duszenia- poobcinać- oczyścić
Szponder rumiany ( duszony )
Mieso natrzec pieprzem i cukrem i odłożyć na pół godziny
Szponder rumiany ( duszony )
Mieso obsmazyc na maśle na rumiano- dodać cebulę i zrumienić ją- zalać wodą -dusić
Szponder rumiany ( duszony )
Sos po uduszeniu miesa powinien być aromatyczny i gęsty a mieso miękkie

Tagi:

mięso