Sposób przygotowania:
Szponder gotowany ( z zupy ) w sosie
Mięso wyjęte z zupy oczyścić z tłuszczyków , błonek , chrząstek , przerostów , kości ( najlepiej jest to robić na ciepło kiedy mięso łatwo poddaje się obróbce. Po oczyszczeniu z takiej standartowej porcji na zupę ( u mnie jest to na 2 osoby 35 dag szpondra ) - powinno zostać 2 nieduże kawałki chudego mięsa . Namoczyć grzybki suszone zalewając je kilkoma łyżkami wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na oleju. Do cebuli dorzucić drobno pokrojone pieczarki , a następnie kiełbasę ( również drobno pokrojoną ). Chwilę smażyć aż pieczarki sie zrumienią. Dorzucić rozmaryn , jałowiec , szczyptę soli , pieprzu i mielonej papryki. Suszone grzyby pokroić i dorzucić do garnka . Wlać wodę w której sie moczyły + 1,5 szklanki wody. Dołożyć mięso i dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić sos dodając ketchup, musztardę, szczyptę cukru. Na małej - suchej patelni podsmażyć na rumianomąkę . Ostudzić i utrzeć z masłem. Zagęścić tą zimną zasmażka sos . Doprawić go jeszcze raz do smaku maggi w płynie. Podawać z ziemniakami oblewając mięso gęstym sosem , posypane natką pietruszki , a do tego jaką surówkę ( np. sałata , buraczki ). * można wykorzystać gotową brunatną zasmażkę ( Knorra ) lub pół produkty typu Soser ( Winiary ) jeśli ktoś nie ma ochoty na robienie zasmażki . Nic się nie stanie jeśli wspomożemy się ,, gotowcem " . ** taki sos często ,, ratuje mi życie " gdy mięsa które mam obiad jest zwyczajnie mało .Wystarczy dorobić gęstego , aromatycznego sosu z tego co jest w domu - chwile podusić w nim mięso i już *** można mięso pokroić w drobną kostkę i podać sos np. z kluskami śląskimi lub kopytkami