Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szponder gotowany ( z zupy ) w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wpadłam w cykl . Gołąbki- kapuśniak - mięso z kapuśniaku w sosie .

Szponder gotowany ( z zupy ) w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szponder gotowany ( z zupy ) w sosie

 

  • chude mięso obrane z ugotowanego 35 dag kawałka szpondra wołowego ( musi być miękkie)
  • 2 suszone grzybki
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • kawałek zwykłej kiełbasy ( objętościowo tyle co cebuli)
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 jagód jałowca
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1,5 szklanki wody
  • mielona papryka do smaku
  • 1/2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka ketchupu
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Szponder gotowany ( z zupy ) w sosie
Mięso wyjęte z zupy oczyścić z tłuszczyków , błonek , chrząstek , przerostów , kości ( najlepiej jest to robić na ciepło kiedy mięso łatwo poddaje się obróbce. Po oczyszczeniu z takiej standartowej porcji na zupę ( u mnie jest to na 2 osoby 35 dag szpondra ) - powinno zostać 2 nieduże kawałki chudego mięsa . Namoczyć grzybki suszone zalewając je kilkoma łyżkami wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na oleju. Do cebuli dorzucić drobno pokrojone pieczarki , a następnie kiełbasę ( również drobno pokrojoną ). Chwilę smażyć aż pieczarki sie zrumienią. Dorzucić rozmaryn , jałowiec , szczyptę soli , pieprzu i mielonej papryki. Suszone grzyby pokroić i dorzucić do garnka . Wlać wodę w której sie moczyły + 1,5 szklanki wody. Dołożyć mięso i dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić sos dodając ketchup, musztardę, szczyptę cukru. Na małej - suchej patelni podsmażyć na rumianomąkę . Ostudzić i utrzeć z masłem. Zagęścić tą zimną zasmażka sos . Doprawić go jeszcze raz do smaku maggi w płynie. Podawać z ziemniakami oblewając mięso gęstym sosem , posypane natką pietruszki , a do tego jaką surówkę ( np. sałata , buraczki ). * można wykorzystać gotową brunatną zasmażkę ( Knorra ) lub pół produkty typu Soser ( Winiary ) jeśli ktoś nie ma ochoty na robienie zasmażki . Nic się nie stanie jeśli wspomożemy się ,, gotowcem " . ** taki sos często ,, ratuje mi życie " gdy mięsa które mam obiad jest zwyczajnie mało .Wystarczy dorobić gęstego , aromatycznego sosu z tego co jest w domu - chwile podusić w nim mięso i już *** można mięso pokroić w drobną kostkę i podać sos np. z kluskami śląskimi lub kopytkami
Szponder gotowany ( z zupy ) w sosie
Mieso z zupy dobrze oczyścić z tłuszczy- chrzastek- kości
Szponder gotowany ( z zupy ) w sosie
Obsmażyc cebulę - kiełbasę- pieczarki na oleju
Szponder gotowany ( z zupy ) w sosie
Dodac przyprawy - zalać woda i dusić ok 30 minut
Szponder gotowany ( z zupy ) w sosie
Doprawić i zagęścić sos - włożyc mieso i jeszcze chwile dusić