Sposób przygotowania:
Sztuka mięsa ex komunijna
Chrzanowy sos jak następnie uczyń: zasmażkę białą z masła i łyżki mąki zrób, rosołem rozprowadź, utartego chrzanu daj, posól, sok z cytryny wciśnij, osłódź; skoro zawrze, śmietanę z żółtkiem rozbitą wlej. Zamieszać racz i z ognia zestaw. Mięso w rosole ugotowane w plastry potnij, na emaliowanym półmisku ułożyć racz, jarzynkami z rosołku w cienkie krążki pokrajanymi poprzekładać zechciej. Sosem po wierzchu polej, aby każdy płat okryty został, cieniutko masłem skrop. Do pieca na minut 10 daj, niechaj się aby mięso na wierzchu zapiecze. Po tym korniszonami poprzekrawanymi przyodziej, takoż pietruszką zieloną. Z pyrkami podawaj....a Te Deum samo ci się zaśpiewa...
msewka
mamqa