Sposób przygotowania:
Sztukamięs wieprzowy wg Buni
Zagotować w garnku wodę z przyprawami . Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso. Gotować na małym gazie ok 1 godziny. Dołożyć obrane i umyte warzywa i gotować jeszcze aż mięso będzie miękkie *.Wyjąć mięso i warzywa. Pokroić sztukamięs w plastry. Masło rozpuścić i podgrzać do lekkiego zrumienienia w drugim garnku. Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa , włożyć mięso i chwilę ogrzewać . * Mięso wkładamy do wrzątku by ściąć wierzchnią warstwę białka i by w trakcie gotowania nie wypłukiwać z mięsa smaku ( mięso na wywar gotujemy odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ). Podajemy sztukamięs obłożony ziemniakami z wody, włoszczyzną z wywaru z musztardą lub chrzanem jak kto lubi. Ja posypuję dodatkowo grubo mielonym pieprzem. Można też podać trochę marynowanego czerwonego lub zielonego pieprzu.