margro

margro

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Szwajcarski tort wielkanocny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naprawde dobry przepis!!!! Serdecznie polecam!!!

Szwajcarski tort wielkanocny

Składniki:

Szwajcarski tort wielkanocny

 

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki soku i skórka otarta z cytryny
  • po 25 dag mielonych migdałów i utartej marchwi
  • szczypta cynamonu i goździków
  • 60 dag masy marcepanowej
  • 40 dag cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 8 dag mielonych sucharków
  • pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szwajcarski tort wielkanocny
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny, migdały, marchew, sucharki, przyprawy. Połączyć z ubitymi białkami, włożyć do formy i upiec biszkopt. Marcepan zagnieść z połową cukru pudru oraz kakao i uformować 12 zajączków. Pozostały cukier puder zmieszać z 6 łyżkami wody, pokryć przestudzony tort. Udekorować go zajączkami i posypać posiekanymi pistacjami.

Tagi:

jajko jajka