Sposób przygotowania:
Szwajcarskie kluski parzone z sosem
Sos : żółtka ucieramy z cukrami do białości. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z żółtkami.
Ciasto : mleko zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Lekko studzimy. Miksując wbijamy kolejno jajka.
Łyżeczkami nabieramy porcje ciasta i wkładamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy chwilę pod przykryciem. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Wkładamy do posmarowanego masłem i posypanego bułką tarta naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem i zapiekamy ok. 20min w 180C. Dekorujemy malinami.
Ciasto : mleko zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Lekko studzimy. Miksując wbijamy kolejno jajka.
Łyżeczkami nabieramy porcje ciasta i wkładamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy chwilę pod przykryciem. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Wkładamy do posmarowanego masłem i posypanego bułką tarta naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem i zapiekamy ok. 20min w 180C. Dekorujemy malinami.