Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Szybki gulasz warzywny

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

doskonały na lekką kolację, można zjeść ze świeżą bułką albo z ryżem

Szybki gulasz warzywny

Składniki:

Szybki gulasz warzywny

 

  • 1 nieduża cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru
  • 2 pomidory + ew. 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1-2 łyżki świeżych listków bazylii
  • do smaku: sól, odrobina cukru, pieprz mielony
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 4-5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Szybki gulasz warzywny
Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę lub paski. Chili i czosnek posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinii nie obierać, jeśli jest starsza - usunąć łyżką watowaty środek z pestkami a resztę pokroić w półplasterki. Zieleninę posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chili, smażyć aż cebula się zeszkli, dodać paprykę, czosnek i lubczyk, jeszcze chwilę smażyć. Kiedy papryka odrobinę zmięknie dodać pomidory, ew. koncentrat oraz cukinię, podlać niewielką ilością wody - potrawa ma być gęsta - i dusić nie więcej jak 5 min., tylko tyle żeby cukinia nie była surowa. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i na koniec dosypać zieleninę. Cały urok tego, bardzo szybkiego do przygotowania, dania polega na tym, że warzywa nie mogą być rozgotowane i musimy czuć je "pod zębem" a duża ilość ziół nadaje pękny aromat.