cyberangelus

cyberangelus

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Szybki jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie wymagające zbyt dużego wkładu ciasto. Odmiana szarlotki. Jabłka można przetrzeć na tarce o dużych oczkach zamiast ciąć w plasterki.

Szybki jabłecznik

Składniki:

Szybki jabłecznik

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (lub szklanka, jesli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta),
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowy
  • 4 duże jabłka (najlepiej kwaskowe lekko)
  • kostka margaryny

Sposób przygotowania:

Szybki jabłecznik
Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszać.
Posmarować foremkę margaryną i wysypać do niej pierwszą warstwę przygotowanej mieszanki (grubość ok. 3-4 mm).
Ułożyć warstwę pokrojonych w plasterki obranych jabłek tak by przykryły "ciasto".
Wysypać kolejną warstwę (cieńszą ok 2mm) mieszanki mącznej. Nie musi ona dokładnie przykryć jabłek
Położyć jeszcze jedną warstwę mieszanki i jabłek jeśli mamy wystarczającą ilość składników.
Na sama górę układamy pokrojoną w 2 mm plastry margarynę
tak by przykryła idealnie jabłka.
Wszystko wkładamy do rozgrzanego do ok. 300 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 min.
Ciasto powinno się lekko zarumienić.
Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika.