Sposób przygotowania:
Szybki jabłecznik
Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszać.
Posmarować foremkę margaryną i wysypać do niej pierwszą warstwę przygotowanej mieszanki (grubość ok. 3-4 mm).
Ułożyć warstwę pokrojonych w plasterki obranych jabłek tak by przykryły "ciasto".
Wysypać kolejną warstwę (cieńszą ok 2mm) mieszanki mącznej. Nie musi ona dokładnie przykryć jabłek
Położyć jeszcze jedną warstwę mieszanki i jabłek jeśli mamy wystarczającą ilość składników.
Na sama górę układamy pokrojoną w 2 mm plastry margarynę
tak by przykryła idealnie jabłka.
Wszystko wkładamy do rozgrzanego do ok. 300 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 min.
Ciasto powinno się lekko zarumienić.
Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Posmarować foremkę margaryną i wysypać do niej pierwszą warstwę przygotowanej mieszanki (grubość ok. 3-4 mm).
Ułożyć warstwę pokrojonych w plasterki obranych jabłek tak by przykryły "ciasto".
Wysypać kolejną warstwę (cieńszą ok 2mm) mieszanki mącznej. Nie musi ona dokładnie przykryć jabłek
Położyć jeszcze jedną warstwę mieszanki i jabłek jeśli mamy wystarczającą ilość składników.
Na sama górę układamy pokrojoną w 2 mm plastry margarynę
tak by przykryła idealnie jabłka.
Wszystko wkładamy do rozgrzanego do ok. 300 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 min.
Ciasto powinno się lekko zarumienić.
Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika.