Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Szybki jabłecznik bez pieczenia z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aby je przygotować potrzebujemy kilku składników. Jest to bez wątpienia ciasto na sytuacje awaryjne, nagłych gości lub gdy po prostu nie chcemy długo czasu spędzić w kuchni.

Szybki jabłecznik bez pieczenia z masą budyniową

Składniki:

Szybki jabłecznik bez pieczenia z masą budyniową

masa jabłkowa

masa budyniowa

dodatkowo

  • 300 g herbatników

lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml wody

Sposób przygotowania:

Szybki jabłecznik bez pieczenia z masą budyniową
Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Do ciepłej masy dodajemy galaretki cytrynowe. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy połowę herbatników. Układamy jeszcze ciepłą masę jabłkową. Studzimy. Gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki, aby stężała.

Masa budyniowa:

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 250 ml rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zimną masę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.

Na zimną masę jabłeczną układamy zimną masę budyniową. Na masie budyniowej układamy pozostałe herbatniki. Chłodzimy w lodówce co najmniej dwie godziny.

Lukier:

Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ciepłą wodą. Mieszamy. Dekorujemy lukrem ciasto.