Sposób przygotowania:
Szybki placek z owocami i kruszonką
Wiśnie ze słoika odsączyć porządnie ( świeże umyć, osuszyć i usunąć pestki). Nektarynki umyć, obrać ,usunąć pestkę pokroić na 8-10 kawałków. Foremkę silikonowa wysmarować masłem. Do miski przesiać mąkę, zrobić zagłębienie i dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy. Następnie dodać żółtko, zmielone migdały ,szczyptę soli oraz cynamon. Zagarniać składniki od zewnątrz do środka. Rozcierać masło i inne składniki z mąką, tworząc kruszonkę. Co najmniej połowę kruszonki wysypać do foremki. Wylepić nią dno oraz boki ( boki mniej więcej do połowy). Na kruszonce ułożyć przygotowane owoce ( układ zależy od naszego upodobania). Na wierzchu wysypać resztę kruszonki. Piekarnik nagrzać do 195 st. Do nagrzanego wstawić ciasto i piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Piekarnik wyłączyć i pozostawić ciasto w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy.
mysza75
monikaT83