Ginewra

Ginewra

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Bułeczki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki można posypać cukrem pudrem, ewentualnie polać lukrem. Do masy serowej można dodać również rodzynki.

Bułeczki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z serem

 

 

  • 1 żółtko

 

  • nadzienie:
  • 30 dag białego tłustego sera
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z serem
1. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. następnie dodać letnie mleko oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Rozczyn prawie potroi swoją objętość. 2. Kiedy rozczyn urośnie dodać resztę mąki, rozmącone jajko, sól, roztopioną margarynę,3 łyżki letniej wody i resztę cukru. Zagnieść ciasto , żeby było elastyczne. Następnie odstawić w ciepłe miejsce. 3. Zrobić nadzienie- żółtka zmiksować z cukrami. Pomału dodawać ser dalej miksując. Wlać wystudzoną roztopioną margarynę. 4.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Wyciąć dużym kubkiem kółka. W środku zrobić wgłębienie, nałożyć ser. Brzegi bułek posmarować żółtkiem. 5. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w 180 stopniach.
Bułeczki z serem
Rozczyn drożdżowy potroić swoją objętość.
Bułeczki z serem
Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce.
Bułeczki z serem
Wycinamy kółka dużym kubkiem, a w środku robimy wgłębienie.
Bułeczki z serem
Bułeczki wykładamy w odstępach na papierze do pieczenia.