SUPERPRZEPIS

Szynka do chleba w ziołach

  • 12
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Szynka do chleba  w ziołach Więcej zdjęć (5)

Pyszna , krucha szynka w ziołach, o nieba lepsza od sklepowej wędliny.

Składniki:

Szynka do chleba w ziołach

 

  • 1.20 kg mięsa od szynki lub łopatki
  • Marynata:
  • 4 -5 listków laurowych
  • Ziele angielskie 5-6 kulek
  • Pieprz zielony – kilkanaście ziarenek ( pełna łyżeczka)
  • Majeranek – łyżka
  • Zioła prowansalskie- łyżka
  • Pieprz ziołowy- łyżka
  • Tymianek – łyżka
  • Pieprz czosnkowy – łyżka
  • 10 łyżeczek soli
  • Papryka słodka mielona- łyżka
  • Majonez Helmans oryginal – pełna łyżka

 

Sposób przygotowania:

Szynka do chleba w ziołach
Do garnka wlewam około 3 l wody, dodaję przyprawy na marynatę i dokładnie mieszam, majonez ma się całkowicie rozmieszać. Całość doprowadzam do wrzenia, odstawiam do wystudzenia.



Mięso na szynkę myję i obwiązuję nicią. Wkładam do wystudzonej zalewy, zagotowuję, i zostawiam do gotowania 10 minut . Odstawiam do całkowitego wystudzenia, można na całą noc. Rano znowu doprowadzam do wrzenia i gotuję następne 10 minut, po tym czasie szynka stygnie w zalewie kolejne 10-12 godzin aż całkiem wystygnie.



W takiej samej zalewie zrobiłam szyneczkę z piersi indyka, trzeba tylko krócej gotować, wystarczy 4- 5 minut. Jest równie smaczna i krucha, fotka na forum:)
Szynka do chleba  w ziołach
Do garnka wlewam około 3 l wody, dodaję przyprawy na marynatę i dokładnie mieszam, majonez ma się całkowicie rozmieszać.
Szynka do chleba  w ziołach
Całość doprowadzam do wrzenia, odstawiam do wystudzenia
Szynka do chleba  w ziołach
Mięso na szynkę myję i obwiązuję nicią. Wkładam do wystudzonej zalewy
Szynka do chleba  w ziołach
Odstawiam do całkowitego wystudzenia, można na całą noc. Rano znowu doprowadzam do wrzenia i gotuję następne 10 minut