kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Szynka jak we florencji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo aromatyczna, wspaniała na kanapki czy z sosem na obiadek

Szynka jak we florencji

Składniki:

Szynka jak we florencji

 

  • 2 kg szynki wieprzowej "orzech"
  • 1 łyzka pieprzu
  • 1,5 łyżki soli
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka suszonej szałwi
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Szynka jak we florencji
Czosnek wyciskamy w prasce i mieszamy go z solą,pieprzem mielonym czarnym,suszonymi ziołami oraz 1 łyżką oleju.Ucieramy na pastę.Mięso nacinamy w 1/5 wysokości wzdłuż.Otwieramy nacięcie i rozsmarowujemy tam pastę ziołową.Z powrotem dociskamy nacięty kawałek do reszty.Na wierzch wykładamy gałązki rozmarynu i teraz mocno związujemy sznurkiem do szynki-jak ktoś potrafi wskazane obwiazanie w "krateczkę".Resztę oleju podgrzewamy w brytfannie i wkładamy tam mięso.Lekko go zrumieniamy z każdej strony.Wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone na ćwiartki cebulki.Pieczemy 60 minut w temperaturze 200*C. Możemy podawać ze świeżym pieczywem i chrzanem ostrym,musztardą lub z zieloną sałata z sosem winegret.Smacznego!

Tagi:

szynka