Sposób przygotowania:
Szynka od Mariel
Przygotowujemy marynatę: Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy kolejno paprykę wędzoną , pieprz, sól , czosnek granulowany oraz chilli, wszystko dokładnie wymieszać tak by nie zostały grudki, w razie potrzeby dodać łyżkę wody. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć go w naczyniu żaroodpornym,silikonowym pędzelkiem rozprowadzić całą marynatę po mięsie.Tak by pokryć całość mięska. Odstawić mięso na 24 godziny w chłodne miejsce. Po 24 godzinach, piekarnik nagrzać do 160 stopni. Włożyć mięso do piekarnika i piec 2,5 godziny. Po tym czasie wyciągnąć szynkę i odstawić do wystudzenia na co najmniej 30 minut. Mięso najlepiej kroić lekko wystudzone.