mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Szynka od Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, mięsko doskonałe zarówno jak obiadowe danie mięsne jak i jako wędlina na chlebek .SMACZNEGO

Szynka od Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka od Mariel

 

  • 2kg szynki bez kości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki papryki mielonej wędzonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Szynka od Mariel
Przygotowujemy marynatę: Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy kolejno paprykę wędzoną , pieprz, sól , czosnek granulowany oraz chilli, wszystko dokładnie wymieszać tak by nie zostały grudki, w razie potrzeby dodać łyżkę wody. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć go w naczyniu żaroodpornym,silikonowym pędzelkiem rozprowadzić całą marynatę po mięsie.Tak by pokryć całość mięska. Odstawić mięso na 24 godziny w chłodne miejsce. Po 24 godzinach, piekarnik nagrzać do 160 stopni. Włożyć mięso do piekarnika i piec 2,5 godziny. Po tym czasie wyciągnąć szynkę i odstawić do wystudzenia na co najmniej 30 minut. Mięso najlepiej kroić lekko wystudzone.
Szynka od Mariel
do olwy dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy
Szynka od Mariel
całość mięska pokryć marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 24h
Szynka od Mariel
2 kilogramową szynkę mieszemu 2,5h w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
Szynka od Mariel
mięso najlepiej kroić lekko wystudzone