kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szynka pieczona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynkę należy zamarynować dwa dni wcześniej a następnie upiec w piekarniku. Jej przygotowanie to „samograj”, nie wymaga wielkiego zaangażowania. Smak jest bardzo klasyczny z lekko słodkawą skórką. Dzięki marynowaniu kilka dni dobrze przechodzi aromat

Szynka pieczona

Składniki:

Szynka pieczona

podstawowe

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona
Przegotować około 1,5 l wody, dodać około 2-3 łyżek soli oraz ziele angielskie, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wystudzić i włożyć szynkę. Zostawić w lodówce na 2 dni.

Po tym czasie szynkę wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Oliwę wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h. 

Powstały sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma łyżkami miodu. Polewamy dokładnie całą szynkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut do zarumieniania.