Sposób przygotowania:
Szynka pieczona z ziemniakami
Mięso umyć, osączyć i natrzeć solą wymieszaną roztartym czosnkiem, musztardą i ziołami. odstawić do lodówki na 4 godziny. Mięso wyjąć z lodówki zawiązać sznurkiem i obsmażyć na tłuszczu, podlać małą ilością wody i dusić pod przykryciem . Po półtorej godzinie, cebulkę i ziemniaki, obrać, ułożyć w koło pieczeni , oprószyć je solą i pieprzem, dodać liść lurowyy i wstawić do gorącego piekarnika i piec 60 minut. Podczas pieczenia ziemniaki i cebulkę obrucić. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika zdjąć nici i pokroić w plastry, ułożyć na półmisku otoczyć ziemniakami i cebulką, polać sosem wytworzonym podczas pieczenia, posypać natka pietruszki.