Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szynka po florencku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czosnek posiekać, wymieszać z łyżką oleju, solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i

Szynka po florencku

Składniki:

Szynka po florencku

 

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • łyżka pieprzu
  • 4 gałązki rozmarynu
  • po łyżce suszonej szałwii i rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 l bulionu
  • 4 cebule

Sposób przygotowania:

Szynka po florencku
Czosnek posiekać, wymieszać z łyżką oleju, solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i szałwią. Mięso naciąć wzdłuż od dołu. Na powstałym płacie rozsmarować pastę ziołową, docisnąć go dobrze do całego kawałka: Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso obwiązać nicią. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. W brytfannie rozgrzać pozostały olej, włożyć mięso, lekko zrumienić. Podlać bulionem, dodać cebulę. Piec 50 minut w temp. 200°C. Pieczeń pokroić na plastry i podawać z zieloną sałatą.

Tagi:

szynka