Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Szynka Sarenki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Aromatyczna szyneczka nie tylko na swieta i nie tylko do obiadu, ale rowniez na kanapki

Szynka Sarenki

Składniki:

Szynka Sarenki

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 szklanki rosolu,
  • 2 szklanki bialego lub rozwego, wytrawnego wina,
  • cebula,
  • glowka czosnku,
  • olej do smazenia,
  • 3-5 jablek,
  • lyzka miodu rozpuszczona w 2 lyzkach wody,
  • kilka lyzek zurawin, dzemu jarzebinowego lub porzeczkowego,
  • przyprawy: sol, pieprz, papryka, czosnek, vegeta, kolendra, estragon, bazylia, majeranek,

Sposób przygotowania:

Szynka Sarenki
Szybke obwiazac nicia z kawalkiem sloniny i natrzec przyprawami. Pozostawic w lodowce na co najmniej dobe. Podsmazyc, rumieniac z kazdej ze stron, po czym przelozyc do rondla, zalac rosolem i winem, dodac cebule i przyprawy, gototwac ok 1,5 godz na srednim ogniu, przewracajac mieso co jakis czas. Przygotowac jakbla, nie obierac, przekroic na pol i wydrazyc srodek. W srodek wlozyc dzem i posypac majerankiem. Na forme do pieczenia wylac niewielka ilosc oleju. Wyjac szynke i wlozyc do formy. Szynke polac wywarem z garnka. Obrac zabki czosnku, pokroic w cienkie plastry i wylozyc na szynce, posypac majerankiem. Podpiec do zarumienienia czosnku, wyjac, ulozyc jablka dookola szynki i calosc polac plynnym miodem. Zapiekac dodatkowe 40-50 minut w 180 stopniach, co jakis czas podlewajac wytworzonym sokiem.