Sposób przygotowania:
Szynka w sosie
Szynkę umyć, pokroić na plastry ok 1cm grubości. Każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem. Z obu stron doprawić solą i pieprzem. Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni , przełożyć do garnka i wlać powstały sos ze smażenia. Seler obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Do mięsa wrzucić cebulę i seler, zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok 1,5 godziny. Następnie wyjąc mięso a sos zmiksować blenderem. Odlać szklankę sosu dodać 1-2 łyżki śmietany i 2-3 łyżki mąki rozmieszać i wymieszać z sosem. Z powrotem przełożyć mięso do sosu i dusić jeszcze chwilę. Podawać z surówką i ziemniaczkami