Sposób przygotowania:
Szynka w ziołowej skórce
Umyte i osuszone mięso nakłuć, natrzeć solą peklową oraz pieprzem i zostawić w lodówce na minimum 24 godz. Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanki, podlać wodą do połowy swojej wysokości, dodać kostki bulionowe, liście laurowe i ziarna pieprzu oraz drobno pokrojony czosnek, gotować na kuchence około 20 min, następnie wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do temp. 200st na 45-50min, po tym czasie wyjąć brytfankę i posmarować mięso mieszanką ziół i wstawić mięso ponownie do wyłączonego, ale jeszcze gorącego piekarnika. Ziołowa mieszanka: W miseczce wymieszać musztardę z roztartym czosnkiem i ziołami.Ja podawałam na zimno jako wędlinę, ale po zagęszczeniu sosu jaki powstaje nam podczas pieczenia mięsa, możemy podawać na gorąco do obiadu.