evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Szynka wieprzowa pieczona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna domowa szyneczka pieczona.Idealna na kanapki z odrobina chrzanu czy musztardy.To już jak lubimy.Polecam :)

Szynka wieprzowa pieczona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka wieprzowa pieczona

 

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa pieczona
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jesli jest jakiś tłuszczyk to odcinamy. Do możdzierza dodajemy sól morską grubo mieloną,paprykę słodką w proszku,paprykę ostrą,majeranek suszony,kulki jałowca,rozmaryn suszony,kulki pieprzu czarnego,kolendrę mieloną i czosnek granulowany. Wszystko rozcieramy w jak najdrobniej.Dodajemy olej i mieszamy. Powstałą papką nacieramy szynkę z wszystkich stron i odkładamy do lodówki na 1 dobę. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C tyle czasu ile ważyła szynka.U mnie to była 1 godz. i 30 min. Podczas pieczenia od czasu do czasu obracamy mięso. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię i jeszcze zapiekamy z wszystkich stron. Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiamy żeby ostygła i gotowe... Smacznego :-)
Szynka wieprzowa pieczona
Etap 1 tutaj na zdjęciu widzimy etapy przygotowania