Sposób przygotowania:
Szynka wieprzowa pieczona
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jesli jest jakiś tłuszczyk to odcinamy. Do możdzierza dodajemy sól morską grubo mieloną,paprykę słodką w proszku,paprykę ostrą,majeranek suszony,kulki jałowca,rozmaryn suszony,kulki pieprzu czarnego,kolendrę mieloną i czosnek granulowany. Wszystko rozcieramy w jak najdrobniej.Dodajemy olej i mieszamy. Powstałą papką nacieramy szynkę z wszystkich stron i odkładamy do lodówki na 1 dobę. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C tyle czasu ile ważyła szynka.U mnie to była 1 godz. i 30 min. Podczas pieczenia od czasu do czasu obracamy mięso. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię i jeszcze zapiekamy z wszystkich stron. Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiamy żeby ostygła i gotowe... Smacznego :-)
mysza75
gusia1000