Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Szynka z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szynka wieprzowa, naszpikowana wieloma smakami i zapachami!

Szynka z ananasem

Składniki:

Szynka z ananasem

 

Sposób przygotowania:

Szynka z ananasem
Cebulę pokroić w krążki, zalać ją winem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Szynkę ułożyć w głębokiej misce, polać marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 2 dni.
Co jakiś czas obracać mięso.
Z 1/3 ananasa wycisnąć sok, wymieszać z 1 łyżeczką soli i pieprzem. Za pomocą strzykawki z igłą wstrzyknąć sok w mięso.
Wierzch szynki naciąć w kratkę, naszpikować goździkami, cynamonem. Odstawić na 30minut. Piec około 1,5godziny w temp. 200stopni, podlewać marynatą, a potem wytworzonym sosem. 10 minut przed końcem pieczenia obłożyć szynkę plastrami ananasa.
Pieczeń nie nadaje się do przechowywania, trzeba ją szybko zjeść.

Tagi:

szynka