Sposób przygotowania:
Szynka z jabłkami i żurawiną
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy , cukru trzcinowego i przypraw ( papryki , pieprzu , soli ). Natrzeć dobrze mięso . Odstawić mięso i na minimum 2 godzin do lodówki . Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone cebule i 1 pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cząstki jabłko . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 2 godziny kilkukrotnie przewracając . Sos powinien odparować do objętości ok. 2 szklanek. Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je- odłożyć by ,, odpoczęło",Kroić w plastry. Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygło. Sos po wyjęciu mięsa przetrzeć przez sito i doprawić do smaku ( maggi ). W czasie kiedy mięso ,, odpoczywa" obrać pozostałe jabłka . Przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w pojemniku - zalać wodą i wycisnąć do niej sok z połowy cytryny ( by jabłka nie czerniały)- skórkę włożyć do wody razem z jabłkiem. W garnuszku zagotować 1,5 szklanki wody z cynamonem, goździki, cynamon i cukier brązowy. Włożyć połówki jabłek i skórę wyciśniętej cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie , aż jabłka zmiękną *. Wyjąć ostrożnie łyżka cedzakową ( ja przygotowałam tylko 2 połówki bo robiłam 2 porcje - resztę mięsa i sos zamroziłam na potem - jak będzie trzeba to ugotuję jabłka na świeżo). Podawać obok mięsa wkładając w dołek po gnieździe nasiennym konfiturę z żurawiny ( do mięs). Ja podaję z makaronem Tagliatelle i sosem podanymi osobno oraz surówką z mieszanki sałat z cytrynowo - jabłkowym dresingiem. * Jabłko gotować tak jak domownicy lubią . Jedni wolą twardawe , a drudzy prawie rozpadające .Ja osobiście wolę to drugie - takie przesiąknięte aromatem przypraw. **Wywar z gotowania można ostudzić - uzupełnić zimną woda mineralną , dodać soku z cytryny i podawać do picia. *** Można do ostudzonego wywaru z gotowania jabłka dodać wody gazowanej i rumu - będzie drink, albo zamrozić sam wywar w kostkarce i potem dodawać do drinków z rumem.