Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szynka z jabłkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Fantastyczne jest to , że piekąc mięso ( np. od szynki) mogę z niego przygotować tyle potraw o różnych smakach.

Szynka z jabłkami i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka z jabłkami i żurawiną

 

  • 1-1,5 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka )
  • 3 cebule
  • 1 duże jabłko + po pół jabłka na porcję
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 goździki
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego + 1 łyżeczka do marynaty
  • kawałek cynamonu mały ( - tak cm x 2 mm )
  • szczypta soli
  • maggi w płynie
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1,5 szklanki wody do obgotowania jabłka
  • 1/2 cytryny
  • po 1 łyżeczce żurawiny do mięs ( gotowa konfitura) na porcję

 

Sposób przygotowania:

Szynka z jabłkami i żurawiną
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy , cukru trzcinowego i przypraw ( papryki , pieprzu , soli ). Natrzeć dobrze mięso . Odstawić mięso i na minimum 2 godzin do lodówki . Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone cebule i 1 pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cząstki jabłko . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 2 godziny kilkukrotnie przewracając . Sos powinien odparować do objętości ok. 2 szklanek. Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je- odłożyć by ,, odpoczęło",Kroić w plastry. Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygło. Sos po wyjęciu mięsa przetrzeć przez sito i doprawić do smaku ( maggi ). W czasie kiedy mięso ,, odpoczywa" obrać pozostałe jabłka . Przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w pojemniku - zalać wodą i wycisnąć do niej sok z połowy cytryny ( by jabłka nie czerniały)- skórkę włożyć do wody razem z jabłkiem. W garnuszku zagotować 1,5 szklanki wody z cynamonem, goździki, cynamon i cukier brązowy. Włożyć połówki jabłek i skórę wyciśniętej cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie , aż jabłka zmiękną *. Wyjąć ostrożnie łyżka cedzakową ( ja przygotowałam tylko 2 połówki bo robiłam 2 porcje - resztę mięsa i sos zamroziłam na potem - jak będzie trzeba to ugotuję jabłka na świeżo). Podawać obok mięsa wkładając w dołek po gnieździe nasiennym konfiturę z żurawiny ( do mięs). Ja podaję z makaronem Tagliatelle i sosem podanymi osobno oraz surówką z mieszanki sałat z cytrynowo - jabłkowym dresingiem. * Jabłko gotować tak jak domownicy lubią . Jedni wolą twardawe , a drudzy prawie rozpadające .Ja osobiście wolę to drugie - takie przesiąknięte aromatem przypraw. **Wywar z gotowania można ostudzić - uzupełnić zimną woda mineralną , dodać soku z cytryny i podawać do picia. *** Można do ostudzonego wywaru z gotowania jabłka dodać wody gazowanej i rumu - będzie drink, albo zamrozić sam wywar w kostkarce i potem dodawać do drinków z rumem.
Szynka z jabłkami i żurawiną
Mięso natrzeć marynatą i zostawić w chłodzie
Szynka z jabłkami i żurawiną
Obsmażone mieso zalać z pokrojoną cebulą i jabłkiem wodą i dusić do miękkości
Szynka z jabłkami i żurawiną
Mięso gdy jest miękkie zostawic by odpoczęło i pokroic w plastry
Szynka z jabłkami i żurawiną
Połówki jabłek obgotować w syropie z przyprawami