Sposób przygotowania:
Szynka z karkówki gotowana
Mięso z karkówki wieprzowej opłukać dokładnie i osuszyć. Następnie natrzeć solą peklującą i odstawić zawinięte w folię spożywczą do lodówki na noc. po tym czasie wyjąć i opłukać mięso i przełożyć do siatki masarskiej lub wiązać sznurkiem. Przygotować zalewę z podanych składników i zagotować, włożyć do gotującej się zalewy i zmniejszyć płomień. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia na noc, następnie wyjąć następnego dnia z zalewy i ją zagotować, włożyć ponownie mięso ,czyli szynkę w siatce masarskiej i gotować następne 60 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odstawić aby wystygła szynka w zalewie. Wystudzoną, gotową wyjąć z siatki masarskiej i szynka jest gotowa na stół lub na kanapki. Smacznego :)