Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Tabbouleh z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna sałatka warzywna z ziołami i pęczakiem wywodząca się z kuchni arabskiej. Polecam.

Tabbouleh z pęczakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tabbouleh z pęczakiem

 

  • SKŁADNIKI:
  • szklanka pęczaku
  • 1,5 ogórka długiego
  • 2 średnie pomidory
  • papryczka peperoni
  • 150g sera feta
  • pół pęczka szczypiorku wraz z cebulkami
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka mięty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 ząbka roztartego czosnku
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Tabbouleh z pęczakiem
PRZYGOTOWANIE: Ogórka i pomidora umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Posiekaną bazylię, miętę oraz szczypiorek dodać do miski z ogórkiem i pomidorem. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz papryczkę pokrojoną w paseczki. Do sałatki dodać oliwę z oliwek, sól, roztarty czosnek oraz sok z cytryny. Całość wymieszać. Pęczak ugotować wedle przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Ostudzoną kaszę oraz fetę pokrojoną w kostkę dodać do sałatki warzywno-ziołowej. Całość wymieszać i podawać od razu lub schłodzone. * zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku
Tabbouleh z pęczakiem
Warzywa oraz zioła siekamy i mieszamy ze skłądnikami płynnymi
Tabbouleh z pęczakiem
Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu

Tagi:

sery ser