Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tagliatelle z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aż pachnie słoneczną Italią

Tagliatelle z cukinią

Składniki:

Tagliatelle z cukinią

 

  • 40 dag makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 50 dag młodej cukinii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z cukinią
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Cukinie obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć na niej plasterki cukini z obu stron. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez ok 15 min. Sosem polać makaron. Posypać startym parmezanem. Wymieszać. Przybrać listkami bazylii.