MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Tagliatelle z kremowym pomidorowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowe tagliatelle w aromatycznym sosie pachnącym słońcem ukrytym w suszonych pomidorach i świeżej bazylii.

Tagliatelle z kremowym pomidorowym pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z kremowym pomidorowym pesto

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z kremowym pomidorowym pesto
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pestki dyni prażyy na suchej patelni. Bazylię płuczemy i osączamy. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wrzucamy pestki dyni, listki bazylii, czosnek, szczyptę soli i pieprzu oraz biały ser i miksujemy na gładko powoli dolewając oliwę z oliwek. Dwa suszone pomidory dodajemy do pesto razem z 2 łyżkami zalewy. Miksujemy szybko na niezbyt gładko, żeby kawałeczki pomidorów były wyczuwalne. Pesto pomidorowe dodajemy do makaronu i mieszamy. Pozostałe dwa suszone pomidory kroimy w paski i posypujemy nimi makaron, aby nieco ożywić jego barwę. Dekorujemy listkami bazylii. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Tagliatelle z kremowym pomidorowym pesto
1/3 filiżanki pestek dyni prażymy na suchej patelni
Tagliatelle z kremowym pomidorowym pesto
Filiżankę świeżych listków bazylii płuczemy i odsączamy
Tagliatelle z kremowym pomidorowym pesto
Kremowe pesto pomidorowe dodajemy do tagliatelle
Tagliatelle z kremowym pomidorowym pesto
Dwa pozostałe pomidory kroimy w paseczki i dekorujemy makaron