Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tagliatelle zapiekane z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne choć nieco ostre.

Tagliatelle zapiekane z chili

Składniki:

Tagliatelle zapiekane z chili

 

  • 40 dag makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryczki chili
  • 25 dag gotowanej szynki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 ml rosołu (może być z kostki)
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 średnich dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki pokrojonych w plasterki zielonych oliwek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki utartego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Tagliatelle zapiekane z chili
Makaron ugotować \"al dente\" w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Papryczki umyć pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pozostałe rozdrobnione warzywa. Podlać śmietaną wymieszaną z mąką i rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 10 min. Pod koniec duszenia wrzucić pokrojoną w paseczki szynkę i oliwki. Sos połączyć z makaronem. Całość przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok.30 min. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.