Sposób przygotowania:
Tagliatelle zapiekane z chili
Makaron ugotować \"al dente\" w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Papryczki umyć pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pozostałe rozdrobnione warzywa. Podlać śmietaną wymieszaną z mąką i rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 10 min. Pod koniec duszenia wrzucić pokrojoną w paseczki szynkę i oliwki. Sos połączyć z makaronem. Całość przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok.30 min. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.