Sposób przygotowania:
Tagliatelle ze szpinakiem
Makaron ugotować, przelać zimną wodą. Liście szpinaku oderwać od łodyżek, dokładnie umyć. W rondelku rozpuścić masło, dodać szpinak i podgotować, następnie dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte w prasce a na koniec śmietanę. Tak przyrządzony szpinak odparować do uzyskania w miarę jednolitego sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę, delikatnie podsmażyć, następnie dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, poddusić i doprawić solą i pieprzem (względnie innymi przyprawami według gustu). Do rondla ze szpinakiem przełożyć makaron i mieszać do dokładnego "oblepienia" makaronu. Wykładać na duży talerz makaron, przyozdobić pieczarkami z cebulką, oprószyć serem białym lub parmezanem zależnie od upodobań i przystroić przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. SMACZNEGO