marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tajine na winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Tajine na winie.

Tajine na winie

Składniki:

Tajine na winie

 

  • 1 pierś kurza lub indycza podwójna,
  • 2 duże marchewki,
  • 3 duże słodkie papryki kolorowe,
  • 3 średnie pomidory,
  • 1 czuszka,
  • 2 listki laurowe,
  • 5-6 kulek ziela ang.,
  • dowolna zielenina,np.pęczek szpinaku,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • szklanka wina białego wytrawnego,
  • 8 g.mąki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • olej do smażenia,
  • garstka ziół suszonych,mp.kminek,trybula,cząber,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta garam masala,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Tajine na winie
Piersi kurze lub indycze opłukać w bieżącej wodzie,osuszyć,pok- -roić na średnią kostkę i obsmażyć na oleju w patelni.Warzywa również oczyścić,umyć i pokroić na paski lub talarki,usuwając nasiona,marchew oskrobać przedtem,liście szpinaku posiekać. Część jarzyn dodać do mięsa,smażyć z 3-4 min.Zalać wodą,aby zakryła zawartość,dodać z dwa listki laurowe oraz parę kulek ziela angielskiego.Przykryć i dusić z 40 min. na zmniejszonym ogniu,dodać liście szpinaku i roztarte zioła podczas duszenia.Pod koniec zaprawić winem,zawiesiną i koncentratem,zamieszać.Wyłączyć potrawę i doprawić sola,kurkumą i garam masala w szczyptach. Podawać gulasz z kaszką kus-kus.

Tagi:

zioła szpinak